Casa de Azeite ekstra oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia extra virgin

Casa de Azeite ekstra oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia
Skład: oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia
Wartość odżywcza: na foto ;]
Moja opinia: Wyczytałam gdzieś, że przy zakupie oliwy trzeba zwracać uwagę na oznaczenie "ekstra virgin" i zawartość kwasów tłuszczowych jednonasyceniowych. Pierwsze jest, kwasy też na odpowiednim poziomie (zdjęcie niżej). Tyle z technicznych rzeczy. W smaku łagodna, a zapach ma oliwek (dziwne!:D). Kolor też oliwkowy, ale raczej takich ciemniejszych:D Ja używam głównie do smażenia, w znacznie mniejszej ilości niż oleju (nie wpija się tak w mięso), ale trzeba zwrócić uwagę, że szybciej się rozgrzewa. Jak się przegrzeje to ulatnia się charakterystyczny zapach, ale da się przeżyć;P Innym zastosowaniem są sałatki: u nas sprawdza się idealnie bo nie czuje jej ani w smaku ani zapachu (oleju nie zdzierże!) czyli oliwa + zioła = zestaw idealny:)
Cena: 11,49/750 ml w Biedronce



 Oliwa produkowana jest dla biedronki przez http://www.coricelli.com/ czyli producenta wieeeele droższych oliw dostępnych w marketach.

Share this:

CONVERSATION

15 komentarze:

  1. jaka jest tego kwasowość?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam zdanie bardzo krytyczne na temat tej oliwy. Napis na etykiecie jeszcze o niczym nie świadczy. Po drugie - jeśli chodzi o smak, co jest wyczuwalne i do sprawdzenia już przez każdego - to tak fatalnej, przede wszystkim ostrej, niedobrej oliwy jeszcze w swojej kuchni nie miałam. Oliwa ta po prostu PSUJE SMAK WSZYSTKIEGO. Poza tym, jeśli czytam na blogu publicznym, że (cytuję): "Ja używam głównie do smażenia"- to już możemy wiedzieć czego spodziewać się tu po rekomendacji oliw, jeśli któś oliwy z oliwek extra virgin używa głównie do smażenia. Rozumiem, że ten z dziwnymi jak dla mnie sugestiami blog jest finansowany przez Biedronkę. Z ciekawostek: jeśli oliwa z oliwek ma aż tak ostry smak, oznacza to, że mogła być wyprodukowana z uschniętych, starych oliwek. I to chyba wówczas tłumaczyłoby jej cenę w Biedronce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po pierwsze, pamiętaj Katarzyno, że nic w Internecie nie ginie ;)
      Po drugie nie jest to blog o oliwach, tylko o życiu NORMALNEJ kury domowej i produktach cenowo dostępnych dla każdego - tak, wiem, że są na rynku lepsze oliwy, ale nie każdego na nie stać. Mi akurat bardzo odpowiada jej smak i Twój komentarz tego nie zmieni. Tak, używam oliwy głównie do smażenia - to przestępstwo?:>
      Po trzecie to mój blog i nie jest tak opiniotwórczy jak Ci się wydaje.
      A po czwarte to chciałabym, żeby Biedronka mi płaciła:D

      Usuń
    2. Mnie właśnie bardzo pasuje że jest ostrzejsza, przynajmniej czuć oliwki w smaku i zapachu, a nie tak jak przy innych zero aromatu, smak nijaki tylko kolor zielonkawy. Brat przywiózł oliwę z chorwacji robioną przez gospodynię u której wynajmował pokój i musze powioedziec że ta z chorwacji i ta z biedronki maja bardzo podobny smak i aromat

      Usuń
    3. Tak, używam oliwy głównie do smażenia - to przestępstwo?:>

      Zbrodnia na zdrowiu:p Oliwa extra virgin ma najniższy punkt dymienia -> najszybciej się utlenia wytwarzając przy tym związki silnie rakotwórcze.

      Usuń
    4. P.S. Jest tyle dobrych, zdrowych olei do smażenia, że nie ma sensu się truć.

      Usuń
    5. Co to za glupoty z ta temp. dymienia. Nizsza maja oleje z kw. Tł. Wielonienas. Jak slonecznik soja albo dynia. A na oliwie smialo mozna smazyc np warzywa albo jajka.. Tak samo jak na rzepakowym.. Stricte do smazenia najlepsze sa maslo klar kokos i palma. Ta oliwe tez lubie..we wloszech ziomek robil swoja oliwe i tez miala taki ostry wyrazny smak tyle ze duuuzo lepszy, wiadomo ;) ps . zanim zaczniecie ludzie krytykowac i mądralowac to sobie poczytajcie najwprzód. Pooozdroo pps nie tylko do drobnym druczkiem.

      Usuń
  5. chodzi o to że oliwy extra virgin nie używa się do smażenia tylko do sałatek sosów itp

    OdpowiedzUsuń
  6. Potwierdzam kilka wcześniejszych wypowiedzi.
    Oliwy Extra Virgin nie powinno się smażyć. Zdecydowanie warto ją jeść na surowo np. w sałatkach.

    OdpowiedzUsuń
  7. Oliwa, o której piszecie jest nie do przyjęcia.I nie chodzi o to, że ma ostry smak. Ona po prostu śmierdzi i jest gorzka. Sprawia wrażenie nieświeżej lub źle przechowywanej. Nie pierwszy to raz Unia chcąc się pozbyć kiepskich produktów przekazuje je polskim sieciówkom z banalnie niskie ceny. Ja nie ryzykuje i wylewam. Cenię swoje zdrowie,

    OdpowiedzUsuń
  8. Można smażyć na oliwie extra virgin!Proszę przeczytać artykuł o oliwie na stronie a paleosmak.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobra oliwa miałem kilka z włoch przywiezionych i też miały ostry posmak a to akurat zaleta bo tak ma właśnie smakować oliwa. A jeśli nie czujecie ostergo posmaku to ozancza że jest to jakaś mieszanka olejów z dodatkiem oliwy . Sprawa druga na która mało kto zwraca uwage mianowicie ciemna butelka skladniki oliwy takie jak wit E utleniają się pod wpływem słońca dobra oliwa zawsze jest w ciemnej butelce. Widziałem sporo oliw droższych w przeźroczystych butelkach żaden dobry producent by tak nie postąpił. Nie jest to może najlepsza oliwa jaką miałem ale nie mam jej nic do zarzucenia a dla osób którym nie pasuje ostry i lekko gorzki posmak to kupcie sobie olej rzepakowy i nie nazekajcie

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja skomentuję jakość tej oliwy od innej strony. Bardzo łatwo sprawdzić ile kosztuje prawdziwa oliwa extra virgin na rynkach światowych http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=olive-oil&months=60. Jeżeli w biedronce pojawia się oliwa tańsza to po prostu musi mieć jakąś wadę, nikt nie sprzeda pełnowartościowego towaru po niższej cenie, nie ma takich cudów. A co dzieje się z oliwami warto przeczytać kilka artykułów o oszustwach, kombinowaniu, mieszaniu z gorszymi gatunkami.

    OdpowiedzUsuń