sobota, 31 sierpnia 2013

Kurczak po prowansalsku z kuskusem

Chodził za nami już od jakiegoś czasu i w końcu skompletowaliśmy wszystko co potrzeba. Kurczak w smaku jest bardzo delikatny, a sos to istne niebo w gębie.


Co potrzebujemy?
  • kurczak (udka i skrzydełka)
  • oliwę
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 pomidory bez skórki 
  • kilka czarnych oliwek
  • bazylię (najlepiej świeżą)
  • sól i pieprz

Jak robimy?
  • przyprawiamy kurczaka pieprzem i solą, a następnie lekko obsmażamy na oliwie (można na patelni, można w rondlu)
  • do kurczaka dodajemy wino, bazylię, czosnek, oliwki i drobno posiekane pomidory
  •  dusimy do momentu aż kurczak będzie miękki (na małym ogniu ok. 45 minut)
  • podajemy z kuskusem
 Smacznego!

3 komentarze:

  1. Pyszności :) Zapraszam Cię na moje małe rozdanie i pomoc w pewnym konkursie kulinarnym nawet (tylko do końca dzisiejszego dnia-bardzo mi zależy na głosie), jeśli jeszcze nie widziałaś tutaj link i szczegóły - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  2. kuskus u mnie zagościł tylko raz. I albo jakoś nieumiejętnie go przyrządziłam (choć przypuszczam że nie ma tu wielkiej filozofii) albo to po prostu nie nasz smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja sypki kuskus posypuję solą/vegetą/curry i dla mnie jest całkiem ok jako zapychacz ;)

    OdpowiedzUsuń