Prosty gulasz z drobiowych serc

Pewnie część z Was zamknie teraz okienko, bo nie każdy przepada za podrobami. Ja je uwielbiam i tylko świadomość, że nie można z nimi przesadzać (zawartość metali ciężkich) powstrzymuje mnie przed codziennym jedzeniem wątróbki. Dzisiaj podpowiem, jak przyrządzić gulasz z serc drobiowych.

Co będzie potrzebne?

  • tacka serc drobiowych (400g)
  • kostka rosołowa
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • listek laurowy, ziele angielskie
Co robimy?
Na początek rozpuszczamy kostkę rosołową w 0,5 l wody (prawdziwy wywar jest oczywiście lepszy) i kroimy serca. Wcześniej je oczywiście myjemy, a podczas krojenia zwracamy uwagę na zaległe skrzepy krwi, które trzeba usunąć (na całej tacce tylko dwa serducha miały). Pokrojone wrzucamy do wywaru, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie. Całość gotujemy do miękkości, jakieś 20-30 minut. 

Śmietanę hartujemy (czyli dolewamy do niej wywaru, tak pół na pół, żeby się nam w sosie nie zważyła), a jak to trochę przestygnie, to dodajemy mąkę. Najwygodniej jest zmieszać wszystko rogalikiem w szklance. 

Kiedy serducha będą już miękkie wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Gulasz gotowy!



Można podawać z kaszą, albo z ziemniakami - jak kto woli. Do tego jeszcze jakieś ogóreczki i mamy obiad :)

Smacznego!


Share this:

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz