niedziela, 27 lipca 2014

Pasta z cieciorki i suszonych pomidorów

Od jakiegoś czasu w lodówce stał słoik napoczętych suszonych pomidorów i nie za bardzo wiedziałam co z nim zrobić. Po prostu nie zapałałam miłością do tego smaku. Puszka gotowanej na parze cieciorki (uwielbiam to słowo!:D) też walała się po mojej skrzyni ze skarbami, więc jak mignął mi gdzieś przepis, to od razu wzięłam się do roboty. 



Przepis jest bajecznie prosty: ugotowaną ciecierzycę i suszone pomidory traktujemy blenderem. Jeśli masa wychodzi za gęsta, to możemy dać tego oleju z pomidorów, albo po prostu wody. Koniec filozofii ;) Moje proporcje: pół puszki cieciorki + 6 suszonych pomidorów.


Ciecierzyca jest dość delikatna w smaku, na pierwszy plan wybijają się oczywiście pomidory. Pasta wyszła całkiem smaczna, ale oczywiście trzeba lubić ten charakterystyczny smak - ja zjadłam z apetytem, ale P. kręcił nosem ;)


Kolejny raz raczej na to połączenie się nie skuszę, ale może podpowiecie mi sposoby na inne pasty? Jajeczna niby taka prosta, ale coś nie mogę utrafić z proporcjami ;)


9 komentarzy:

  1. Ja robię łososiową: ide do biedry, kupuję kubeczek serka smietankowego na kanapki i wędzonego lososia ale nie w plastrach, tylko w kawałku. Potem traktuję widelcem łososia, dodaję odrobinę cytryny, odrobinę soli i pieprzu i mieszam to z calym kubeczkiem serka.
    Schodzi u mnie w domu na raz. ;)

    A jeśli chodzi o paste jajeczna, to jajka na twardo, troche majonezu, sól i pieprz. W bogatszej wersji + pieczarki podsmażone albo + żółty ser i szynka (w kostkę). :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym łososiem to się obawiam, że zniknie zanim zdążę go z twarożkiem połączyć, ale na pewno spróbuję ;) Jajeczną właśnie tak robiłam, ale coś mi w niej nie pasowało, chyba mi brakowało zieleniny :P

      Usuń
  2. wedzona makrela i majonez albo ser bialy. mozna dodac cebulke dla ostrosci. pyyycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, to smak z mojego dzieciństwa - dzięki za przypomnienie! ;)

      Usuń
  3. Zabawne, bardzo często robię na imprezki hummus z cieciorki plus pastę z suszonych pomidorów z ziołami. Jeszcze nie wpadłam na to, aby te dwie rzeczy połączyć :) spróbuję na pewno, dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam się na przyszłość ;) I smacznego życzę:)

      Usuń
    2. Jest pycha :) dodałam jeszcze zioła i naprawdę jest bardzo smaczne :) ale ja uwielbiam suszone pomidory.

      Usuń
  4. Ja robię jeszcze pastę z twarożku z tuńczykiem. Łączymy oba i dodajemy drobniutki szczypiorek- ten biedronkowy. I oczywiście sól i pieprz.
    Robię też paprykową: twarożek + papryka surowa lub ajwar (pieczona papryka) i oczywiście przyprawy do smaku.
    Natuś-77

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi bardziej smakują szuszone pomidory z Lidla.

    OdpowiedzUsuń