Zupa kukurydziana

Poszłam wczoraj do Lidla po "mięcho na wieczór", a wyszłam z przyprawą do zupy kukurydzianej i czarnymi spodniami ;) Zupy kukurydzianej nigdy nie jadłam, ale coś mi w bebechach podpowiadało, że mi posmakuje. Połączenie słodkiego z pikantnym? Bingo!

Oprócz wspomnianej przyprawy potrzebujemy jeszcze:
- pierś z kurczaka
- cebulę
- dwie łyżki masła
- dwie puszki kukurydzy
- łyżka miodu
- dwa ziemniaki

 
Na początek rozpuszczamy masło w garnku i wrzucamy posiekaną cebulę. Po chwili dorzucamy odsączoną kukurydzę z puszki i chwilę "podsmażamy". Tak z 3-5 minutek, ciągle mieszając, a obok kroimy ziemniaki w kosteczkę. Do garnka dolewamy pół litra wody i wrzucamy pierś z kurczaka. 




Całość gotujemy do momentu aż ziemniaki zmiękną, a pierś z kurczaka będzie gotowa. Cycka wyjmujemy, a resztę zupy traktujemy blenderem. Teoretycznie mamy to zmiksować na gładki krem, ale mój blender nie podołał i plątały się resztki kukurydzy. Do kukurydzianej masy dolewamy jeszcze raz 0,5l wody oraz łyżkę miodu i zagotowujemy. 



Na talerze nakładamy pokrojoną pierś i zalewamy kremem:) Smacznego!



Byłam bardzo ciekawa tego smaku i nie zawiodłam się :) Na początku czujemy słodki smak kukurydzy, z pod którego po pewnym czasie wybija się pikantne chili. Uwielbiam słodko-pikantne smaki! 

Swoją pierwszą kukurydzianą zupę robiłam z przyprawy, bo po prostu chciałam wiedzieć jak to powinno mniej więcej smakować. Następny raz sama pokombinuję z przyprawami. 

A Wy jedliście krem kukurydziany? Może ktoś ma jakiś sprawdzony przepis? :>

Share this:

CONVERSATION

6 komentarze:

  1. Ja robię bardzo często. Lubię też dodać mleka kokosowego, wtedy jest jeszcze bardziej orientalna i słodka. Czasem też jak mam więcej czasu to przecieram przez sito, bo nie lubię tych łusek z kukurydzy pływających w kremie. Tak czy inaczej, to chyba moja ulubiona zupa krem na jesień. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, dzięki za pomysł z przetarciem przez sitko ;) Dla mojego P. ta wersja była za słodka, więc mleczko raczej sobie odpuszczę ;)

      Usuń
  2. Nie jadlam, ale nie lubię używać produktów z puszek, bo nie należą do najzdrowszych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja mam zamiar umrzeć szczęśliwa, a nie zdrowa ;)

      Usuń
  3. Z mlekiem kokosowym jest mega dobra. Dla złamania słodkiego smaku można dodać imbir albo carry i zrezygnowac z miodu. Polecam!
    Natka

    OdpowiedzUsuń
  4. OOOoo, tak, curry jest super! Też często dodaję! Kati

    OdpowiedzUsuń