środa, 8 czerwca 2016

Mini pizza z cukini

Od miesiąca próbuję się odchudzać z dietą od Vitalia.pl. Raz idzie lepiej, raz gorzej (pizza, piwo, chipsy), ale muszę przyznać, że ilość jedzonych przeze mnie warzyw podskoczyła o kilkaset procent. Odkrywam nowe smaki, połączenia i wynalazki typu wegetariańskie burgery. 

A w tym tygodniu odkryłam przepis na plastry z cukinii a'la pizza. I tak jak za cukinią nie przepadałam, tak teraz nie mogę się doczekać, kiedy znowu pojawi się w jadłospisie. 




Przepis jest łatwy i szybki, czyli coś co leniuszki lubią najbardziej. 

Potrzebujemy cukinii, keczupu/pasty węgierskiej/koncentratu pomidorowego, kilku plastrów wędliny i ze trzy plasterki sera mierzwionego + zioła.

1. Przygotowujemy sos - koncentrat/keczup mieszamy po prostu z ziołami. Ja dodawałam jeszcze ostrej pasty węgierskiej, bo "jak nie piecze, to nie jedzenie". 

2. Cukinię kroimy w dość grube plastry. Plasterki wędliny w małą kosteczkę, a ser drzemy na kwadraty odpowiadające wielkości cukinii. 



3. Smarujemy cukinię sosem.

4. Nakładamy na każdy krążek odrobinę wędliny.



5. Na koniec kładziemy ser i wszystko ląduje w piekarniku na 15-20 minut (180-200 st.)

Smacznego! Są pyszne i na ciepło i na zimno ;) Świetnie sprawdzą się jako przekąska na drugie śniadanie, na grillu, czy na imprezach.


Om nom nom!

7 komentarzy:

  1. trzeba będzie spróbować, bo wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie szybkie przekąski :)
    I można zrobić na 1000 sposobów, w zależności od gustu..Wygląda pysznie, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Napisz coś więcej o diecie z vitalia. Jak efekty i cała reszta. pozdrawiam daga

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie! Muszę wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A co jeśli mam "swojską cukinie" , a nie sklepową watę, dużo miąższu i pełną w środku pestek, co zrobić ? Robić pizzerinki nie zważając na niewydrążony z pestek środek ?!

    OdpowiedzUsuń