poniedziałek, 5 września 2016

Warzywa letnie z sosem miodowym i ziarnami słonecznika

Mrożone warzywa na patelnię są stałym wyposażeniem mojej zamrażarki. Jemy je przynajmniej raz na tydzień. Z mięsem, z ryżem, z kaszą, a czasem same. Oczywiście, że świeże warzywa są zdrowsze, ale mrożone mają tę przewagę, że zdążę je zużyć zanim się zepsują. Jemy ich naprawdę sporo, więc trochę nam się te podstawowe smaki już znudziły. Na szczęście co jakiś czas wprowadzane są nowe mieszanki m. in. sezonowe. 

Warzywa lenie z sosem miodowym i ziarnami słonecznika 

 

Za miodem nie przepadam, ale lubię próbować nowych smaków, więc zaryzykowałam. No dobra, skusiły mnie te mini kolby kukurydzy ;) 


Skład niestety idealny nie jest, wywaliłabym wszystko po ziarnach słonecznika. Czyli tak naprawdę zostawiłabym same warzywa, pozbawiając je tytułowego sosu. 

Warzywa są wymieszane z tymi wszystkimi przyprawami, więc nie trzeba już ich doprawiać. W smaku są bardzo delikatne, rzeczywiście lekko słodkie. Ten sos podkreśla (ale nie zabija) smak poszczególnych warzyw. 


Tak wyglądają surowe warzywa:


A tak już usmażone:


 Połączenie marchewek, cukinii i kukurydzy bardzo mi posmakowało, ale szczęśliwsza bym była, gdyby sos był w osobnej saszetce. Nie twierdzę, że zawsze by lądowała w koszu, ale czasem mogłabym spróbować bardziej wytrawnej wersji.

Tak czy siak, warzywka są pyszne i pewnie jeszcze nie raz i nie dwa wpadną w Biedronce do koszyka ;) Kosztują 5,99 zł za 750g.

A może polecicie mi inne mieszanki? Może wiecie, gdzie można kupić mrożone mini-kolby kukurydzy?



2 komentarze:

  1. u nas warzywa mrożone trafiają do koszyka głównie w kresie zimowych, gdy świeże nie mają tego smaku ani wartości odżywczych.
    Mieszanka wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń