Deser z awokado - prosty i zdrowy

Deser z awokado to jedna z tych potraw, za które dałabym sobie rękę uciąć, że mi nie posmakuje. Ze słodyczy najbardziej lubię chipsy, a do awokado długo nie mogłam się przekonać. Spróbowałam i nie żałuję, bo się zakochałam <3 Jeśli dodamy do tego jeszcze małą ilość składników, to mamy deser idealny.




Jestem zwolenniczką prostych przepisów, więc jak zobaczyłam, że to tylko cztery składniki (a trzy z nich mam zawsze w kuchni), to postanowiłam spróbować. Potrzebujemy:

  • pół awokado (wychodzi ok. 70-80 g)
  • jogurt naturalny (150-200 ml)
  • łyżka miodu
  • łyżkę soku z cytryny


Wszystko razem wrzucamy do wysokiego naczynia i traktujemy blenderem aż do uzyskania kremowej, jednolitej masy.


Ta dam! Deser gotowy. Jeśli chcemy, żeby ładnie wyglądał, to możemy przyozdobić go startą skórką cytryny. Albo tym, co nam wyobraźnia podpowiada.


Deser jest po prostu przepyszny. Kwaskowy jogurt i cytryna neutralizują odrobinę maślany smak awokado, a ilością miodu możemy sobie regulować poziom słodkości.

Smacznego!

PS. Idąc za ciosem szukam kolejnych przepisów na awokado. Polecicie coś?

Share this:

CONVERSATION

4 komentarze:

  1. Też lubię proste przepisy. Super pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałam podobnego deseru, tylko z bananem. Muszę wypróbować Twój sposób ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędny:) zrobiłam dziś na śniadanie i przepadłam. Mogłabym jeść codziennie:) dziękuję za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń